Liften was nog nooit zo makkelijk, een trein die 250km/h gaat en elke dag noodles in Japan.
Onze laatste week in Nieuw-Zeeland was waarschijnlijk de beste week van onze hele reis. We kregen 2x een slaapplek aangeboden en hebben aardig wat lifts gehad met weinig moeite. (Voor het hele liftverhaal door Nieuw-Zeeland kijk even op Tom zijn weblog: http://tom2010.reismee.nl ) In het vliegtuig kregen we al een slaapplek aangeboden van een vrouw en daar konden we ook onze tas laten staan zodat we met een lichte tas verder omhoog de Bay of Islands in konden. Toen we op de eerste dag aan onze laatste lift begonnen kregen we al onze 2e slaapplek in 1 week aangeboden, alleen maar omdat we Nederlands waren en Ned-Urg de volgende ochtend op TV was en wij die natuurlijk niet wilde missen! Oftewel een geweldige laatste week van liften en Kiwi-vriendelijkheid. In Auckland was het auckelig saai, het enige hoogtepunt was dat we Ben (Kiwi die we in Byron Bay hadden ontmoet met zijn vrienden) weer hadden ontmoet en nog 2 avonden wat hebben gedronken en gegeten! Toffe gozer!
In Japan was het wel even anders. Ten eerste was dit ons eerste land dat niet Engels als eerste taal had en de temperatuur was voor ons van 10 naar 32 graden gegaan met een luchtvochtigheid van 90%, het zweet sprong ons spontaan op onze rug! Vanaf het vliegveld was het nog wel 90 minuten naar de stad en naar Asakusa (de annexatie(?) waar wij verbleven op aanrading van een Engelsman die ons een lift heeft gegeven in Nieuw-Zeeland) waar we het hostel eerst niet konden vinden en uiteindelijk met onze hele bagage 1km om waren gelopen. In het hostel konden wij onze bagage achterlaten om weer met een kleine tas verder te reizen. Zodoende hadden we beide 10 kilo in plaats van 23 kilo op onze rug.
Eerste bestemming: Osaka, hoe: Shinkansen (bullet-train).
Ja, we hebben de sneltrein in Japan genomen. We hadden daarvoor een Japanese Rail Pass gekocht (die wel duur was, maar uiteindelijk goedkoper) waarmee we onbeperkt op JR konden reizen voor een week In Osaka was alleen niet zo heel veel te zien. We gingen naar een reuze aquarium waar zelfs walvishaaien in zwommen en hebben in het voor ons goedkoopste hostel in Japan geslapen.
Na Osaka voor 1 nacht gingen we gauw naar Hiroshima, waar we 2 nachten verbleven. In Hiroshima is natuurlijk een atoombom gevallen en natuurlijk gingen wij net zoals alle andere toeristen naar het monument en museum toe om deze world heritage site te bewonderen (de hoeveelste zal dit zijn op deze trip???). De dag erna vertrokken we vroeg naar het Mazda Museum and Factory. Daar mochten we gratis een kijkje nemen naar een aantal oude modellen van Mazda, de Rotary Engine, de fabriekshal (met wel duizenden mensen maar het loopt zo geolied alsof het 1 machine is!) een paar prototype auto's en nieuwe modellen. Toen ik de schetsen zag, wist ik waar ik voor ga studeren over een maand! Na de fabriek gingen we naar een eiland van Hiroshima genaamd Miyajima, waar we de Itsukushima O-Torii ('Grote Poort') gingen bezoeken. Het is een grote rode poort die in het water staat bij vloed en als het eb is kan je er naartoe lopen! Wij waren er toen het vloed was dus konden een mooie foto maken van de tempel erachter die leek te drijven op het water. Op het eiland liepen wilde herten rond en die lustten wel wat van ons plastic en bananenschillen.
Na Hiroshima werd het tijd voor Kyoto, de oude hoofdstad van Japan en we waren precies op tijd want er was een groot festival genaamd Gion Matsuri (een festival met veel lampions en soort van praalwagens, maar niet zo gek als carnaval) aan de gang en in het hostel was een Japans meisje die ons vroeg mee te gaan in de avond en we hebben 's avonds met 2 van haar vrienden door de stad gelopen en gegeten en een biertje toe gedaan in een traditionele sta-bar.
In Kyoto staat het vol van de tempels dus wij hebben er een aantal bezocht, waaronder De Gouden Tempel en de Zen Tuin. In het 2e hostel in Kyoto hadden ze een traditioneel Japans bad, heerlijk!
Op de terugweg naar Tokyo zijn we nog even uitgestapt in Nagoya waar niet zo heel veel te doen was dus na 2 uur waren we weer vertrokken richting Tokyo. We zitten nu een week in hetzelfde hostel voordat we naar huis vliegen en moesten maar eens gaan plannen wat we in Tokyo gingen doen. Ook voor de laatste keer onze tas inpakken is een speciaal moment.
Uiteindelijk hebben we deze dingen in Tokyo gedaan:
1. Akihabara - Electric City. Alles waar een stekker in moet is hier te koop en in sommige winkels is het best goedkoop, maar alles heeft een Japanse stekker. We hebben ook aardig wat anime winkeltjes gezien en konden voor een dag ons wel vermaken in dit geelectriciteerde gebied.
2. Door Asakusa gelopen en naar Kodokan. Asakusa was het gebied waar wij verbleven dus daar moesten we natuurlijk ook even een kijkje nemen. Het was niet heel speciaal, wel weer een tempel met pagode. Ik vond Kodokan wel heel leuk en toen ik toekeek naar de mensen in de zaal zag ik 1 man met de 9e dan (dat is de eerste keer voor mij!) die les aan het geven was in Kata's. Het was de zogenaamde summer-course. Ik vroeg de eerste dag of ik mee kon doen, maar jammer genoeg hadden ze geen pak voor mij te leen. Ik heb die middag een pak gekocht, dus mijn persoonlijke souvenir heb ik binnen! Nu nog kijken hoe ik dat ding in me tas ga proppen.
3. Weer naar Kodokan met me gloednieuwe pak, kost het me 16000 Yen (160 euro) om mee te kunnen doen. Nou dat vind ik een beetje veel, zeker als ik alleen vandaag zou komen. Maar in ieder geval ging ik me maar even ergens anders vermaken en ben ik de stad rond gereist op de metro lijnen. Toen ik 's middags terug kwam zat Tom te kijken naar het judo. We zijn toen terug naar het hostel gegaan, hebben wat gegeten en ik ging weer naar Kodokan, nu voor de avond, vrije training, 800 Yen. Na een slopende training waar ik met een Dominicaan, Fransman, Canadees en 2 Japanners, waarvan een sensai had gejudo't was ik dood en dood op. Ik wist niet dat ik bepaalde spieren had tot de volgende ochtend toen ik er spierpijn in had.
4. Deze ochtend gingen we heel vroeg (4.15 ging de wekker) ontbijten om op tijd te zijn bij de vismarkt Tsjukiji. Toen we er uiteindelijk waren was het toeschouwen van het zogenaamde Tonijnbidden al gesloten en konden we alleen nog over de markt rondlopen. Na onze eerste sushi in Japan, waren we het er over eens dat het niet eens zo vies was die rauwe vis.
De rest van de dag zijn we naar Shinjuku gegaan, naar het Paleis van de keizer, waar je niet vlakbij mocht komen, maar we hebben hem in ieder geval gezien! Daarna nog naar Sony Building waar 3D Aquarium het thema was. Wel leuk om al die nieuwe dingen te zien zoals 3D televisie, film en games. Ik ging op deze avond weer naar Kodokan om voor mijn laatste keer in Japan te trainen. Dit keer tegen een Rus die me met de vloer gelijk maakte en heb ik weer even les gehad over hoe je een worp inzet.
5. Na nog meer spierpijn hebben we deze dag niet zoveel gedaan. We zijn naar een marktgebied geweest in Ueno, wat zo'n 5 kilometer van ons hostel is. De markt viel mij een beetje tegen. Ze hadden er niet echt de toeristische souvenirs die je verwacht, maar allemaal voedsel en tassen en speciaalzaken voor gothics of outback-Jacks.
6. Morgen gaan we naar Shibuya en Harajuku waar we nog verklede mensen (of debielen - het is maar hoe je ze ziet) hopen te zien en dan is ons Tokyo verhaal al weer over.
7. Met de trein naar het vliegtuig en maar wachten tot we thuis zijn.
Een leuk weetje we hebben nog nooit zoveel noodles en eieren in 1 week gegeten!
Tot over 50 uur!